Andres Liefsoens kwartet

Andres Liefsoens (vibrafoon & marimba)
Hendrik Braeckman (gitaar)
Flor Van Leugenhaeghe (contrabas)
Luc Vanden Bosch (drums)

Herentalsenaar Andres Liefsoens pikt met zijn kwartet de draad terug op waar hij meer dan drie jaar geleden plots brak. Hiervoor vond hij drie muzikale bondgenoten in Hendrik Braeckman (gitaar), Flor Van Leugenhaeghe (contrabas) en Luc Vanden Bosch (drums). Samen staan ze voor melodische muziek met wisselende gevoelens, van vrolijk tot droevig, van aaibaar tot agressief, steeds met passie… Muziek waarbij de instrumentatie (vibrafoon & marimba, gitaar, contrabas, drums) een belangrijk aandeel heeft in het kleuren van de gevoelens…

Danse Bulgare

Sunlight

Andres Liefsoens behaalde het laureaatsdiploma (klassiek) slagwerk en kamermuziek aan het Lemmensinstituut te Leuven bij L. Claesen, F. Tielemans, C. Willems en L. Ouderits.
Hij speelde occasioneel bij de kapel van de zeemacht, het symfonisch orkest van de BRT, de Vlaamse Opera, de Munt en I Fiamminghi; vier jaar lang was hij vaste slagwerker van de musicalafdeling van het Ballet van Vlaanderen. Met het International Prom Orchestra en BZN nam hij een live cd op. Daarnaast volgde hij les bij Dave Pike.

Iets later volgde dan een voltijdse jazzstudie, opnieuw aan het Lemmensinstituut. Hier kreeg hij o.a. les van Bert Joris, Roland Stolk, Dré Pallemaerts en Frank Vaganée.
Hij trok jarenlang aan de zijde van Arne Van Coillie door Vlaanderen met The MJQ Project – een groep gewijd aan de muziek van Milt Jackson en John Lewis – en het trio Jazz Partout.
Momenteel is hij naast vibrafonist ook als marimbaïst actief met de eigen projecten WAF (met Walter Baeken en Flor Van Leugenhaeghe) en met Penta (http://users.telenet.be/pentaquartet/), waarmee hij het grensgebied tussen jazz en wereldmuziek verkent.
Als vaste vibrafonist en occasioneel arrangeur van The Very Big Band speelde hij o.a. met Bert Joris, Jef Neve, Dany Caen en Peter Vandendriessche.

Andres is als lesgever (zowel klassiek als jazz) verbonden aan de muziekhumaniora van Hasselt en de muziekacademie van Brasschaat.

Flor Van Leugenhaeghe begon al vroeg met het begeleiden van jazzmuzikanten in de Gard Civic in Antwerpen, en werd later de vaste huisbassist van het Swingcafé. Hij speelde bij verscheidene jazzgroepen, waaronder het Dave Pike Trio, David Crane Trio, met Hendrik Braekman (Moves), Jan Muës (Quartet, The Musetrap), Jeroen Van Herzeele en Herman Pardon (Flor Van Leugenhaeghe Quartet). Verder begeleidde hij o.a. Bert Joris, Frank Vaganee, Thijs Van Leer, Pierre Van Dormael, Fabrizio Cassol, Peter Hertmans en Phil Abraham. Momenteel maakt hij deel uit van de vaste bezetting van het MJQProject, Penta (met Walter Baeken, Andres Liefsoens en Luc Vandenbos), Duo Rozemeyers and Friends (Kletzmer-jazz), Mélange (met Smeulders en Smeulders)
Hoewel de jazzmuziek duidelijk de rode draad vormt, kan hij als beroepsmuzikant op een jarenlange ervaring in andere muziekdisciplines bouwen: salsa, pop en rock, en kleinkunst (hij toerde met Jasperina De Jong, Stef Bos, Johannes Kerkorrel, Dimitri van Toren, Bart Herman, Miel Cools…) Sinds enkele jaren coördineert hij de jazzafdeling van het Stedelijk Conservatorium van Hasselt, waar hij contrabas, basgitaar en ensemble geeft.

Na binnenhuisstudies beslist Luc Vanden Bosch om van zijn (muziek)hobby zijn beroep te maken. Via pop, rock, heavy-metal, dansmuziek en klassiek beland hij na de “Beatlemania” in de jazzwereld en krijgt via verschillende laureaatsprijzen (Jazz-Hoeilaart, Avro-jazzconcours) de kans om als free-lance percussionist mee te spelen in het BRT-Jazzorkest olv Etienne Verschueren.

Klassiek slagwerk ligt hem niet en verlaat het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel om als autodidact zijn weg te zoeken via allerlei ensembles (Mika Quartet, Guy Raiff Trio, Phil Abraham Quartet, Vaya Con Dios…). Met het New Look Trio (Roger Van Ha: bass + Johan Clement: piano) begeleidt hij jazzreuzen zoals Al Grey, Deborah Brown, Clark Terry, Art Farmer, Johnny Griffin, Toots Thielemans, Benny Bailey… eva).

Naast free-lance werk maakt Luc deel uit van verschillende vaste ensembles (+ CD opnames) zoals met Charles Loos en Phil Abraham in Sweet Substitutes en Jazz me do (Beatles-project). Verder speelt Luc vast bij Ménage Artois, Ilse Duyck Group, Olla Vogala, Duo Roosemeyers and Friends, Cool Cargo Quartet, Guy Raiff Trio, Smeulders en Smeulders, MJQ Project, Penta Quartet, Marie-Sophie Talbot Quartet…

Hij deelt graag zijn muzikale kennis met zijn leerlingen. Luc houdt gewoon van goeie muziek en ziet het graag open en met veel kleur, stiltes en ruimte…

Booking; andres.liefsoens@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: